Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Πότε θα δούμε την Πανσέληνο της Φράουλας στην Κύπρο

Ένα ονειρικό φαινόμενο με το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2024

Πλησιάζει η πανσέληνος Ιουνίου 2024, γνωστή και ως «Πανσέληνος της Φράουλας», η οποία θα λάμψει σύντομα στο νυχτερινό ουρανό.

Αυτή τη φορά, το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουνίου θα είναι ακόμα πιο ξεχωριστό, καθώς θα συνδυαστεί με ένα ακόμα σπουδαίο αστρονομικό φαινόμενο, το θερινό ηλιοστάσιο. Συγκεκριμένα, το θερινό ηλιοστάσιο θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες πριν από την πανσέληνο της Φράουλας.

Κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς, η οποία σύμφωνα με το Time and Date της Κύπρου θα διαρκέσει 14 ώρες και 52 λεπτά (ανατολή του Ηλίου στις 06:02 και δύση στις 20:50).

Η επερχόμενη πανσέληνος πρόκειται να λάβει χώρα στην Ελλάδα στις 22 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα έχει ήδη πραγματοποιηθεί, το βράδυ της 20ης Ιουνίου, ωστόσο η Σελήνη θα βρίσκεται ακόμα σε κοντινή στη Γη τροχιά.

Καθώς κατά το θερινό ηλιοστάσιο η Σελήνη βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας, η πανσέληνος Ιουνίου 2024 θα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Η χαμηλή της θέση σημαίνει δύο πράγματα:

Το φως της πανσελήνου θα περνάει μέσα από περισσότερο αέρα και σκόνη, κάνοντάς την να φαίνεται πιο «πορτοκαλί» και λιγότερο λαμπερή από άλλες πανσελήνους.

Το φεγγάρι θα μοιάζει μεγαλύτερο, επειδή θα είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα και έτσι έχουμε το φαινόμενο της «σεληνιακής οφθαλμαπάτης».

Φυσικά, η Σελήνη θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στον ορίζοντα κατά την ανατολή της. Επομένως, εάν θέλετε να δείτε μια ακόμα μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη πανσέληνο, ρίξτε μια ματιά στον ουρανό λίγο πριν τις 21:00.

Εάν θέλετε να δείτε την πανσέληνο να μοιάζει μεγαλύτερη και να έχει μια ακόμα πιο σκούρα απόχρωση από ότι περιμένουμε να έχει, ρίξτε μια ματιά στον ουρανό λίγο πριν τις 21:00, κατά τη διάρκεια δηλαδή της δύσης του Ηλίου.

Πανσέληνος Ιουνίου 2024 – Γιατί ονομάζεται το «Φεγγάρι της Φράουλας»
Συνήθως, τα ονόματα της πανσελήνου προσδιορίζουν ολόκληρο το μήνα κατά τον οποίο λαμβάνουν χώρα και αναφέρονται στις αλλαγές που εντοπίζονται στη χλωρίδα, την πανίδα ή τον καιρό την εκάστοτε εποχή.

Τις περισσότερες φορές, οι ονομασίες αυτές προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα, η ονομασία «Φεγγάρι της Φράουλας», χρησιμοποιείται για την πανσέληνο Ιουνίου από τις φυλές Algonquian, Ojibwe, Dakota και Lakota επειδή το μήνα αυτό οι φράουλες ωριμάζουν και είναι έτοιμες για συγκομιδή.

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Ιουνίου συχνά ονομαζόταν ως το «Φεγγάρι του Μέλιτος» ή το «Φεγγάρι του Υδρόμελου», καθώς κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα γίνονταν πολλοί γάμοι. Μάλιστα, ο μήνας Ιούνιος (June στα αγγλικά) πήρε το όνομά του από την Ρωμαία θεά του γάμου, Juno.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Ιουνίου:
Το Φεγγάρι της Άνθισης (φυλή Anishinaabe)
Το Φεγγάρι του Πράσινου Καλαμποκιού (φυλή Cherokee)
Το Φεγγάρι του Σκαλίσματος (φυλή Abenaki)
Το Φεγγάρι της Γέννησης (Tlingit)

Μάλιστα από την Πανσέληνο του Ιουνίου, επηρεάζονται οι Κριοί, οι Καρκίνοι, οι Ζυγοί και οι Αιγόκεροι του 1ου δεκαημέρου.

ΠΗΓΗ

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close